Özel Ceyhan Çınar Hastanesi

Hızlı Menü

DİŞ POLİKLİNİĞİ

Dişeti Hastalıkları

Periodontolojiyi kısaca sizlere tanıtmamız gerekirse; dişlerimizi çevreleyen ve destekleyen kemik ve üzerindeki dişetinin hastalıklarını tedavi etmeyi amaçlayan bilim dalı olarak adlandırabiliriz. Bu tedavileri cerrahi olmayan ve cerrahi tedaviler olarak gruplandırabiliriz. Bu tedavileri uygulayan uzman diş hekimlerine de Periodontolog veya dişeti hastalıkları ve cerrahisi uzmanı denilmektedir.

Dişeti hastalıkları, dişleri çevreleyen destek dokuları etkileyen; tedavi edilmediklerinde dişlerin kaybı ile sonuçlanan, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre en yaygın hastalıklardır.

Ağız ortamında 700’e yakın türde bakteri bulunmaktadır. Bu bakterilerin bazıları faydalı bakteriler iken bazıları da zararlı bakterilerdir. Bu bakteriler bizlerin ağız bakım alışkanlıkları ve bağışıklık sistemimiz ile birlikte sağlıkta bir dengede yaşamaktadırlar. Bağışıklık sistemimiz baskılandığı zamanlarda (Stres veya sistemik hastalıklar neticesinde) veya ağız bakımını ve diş hekimi kontrollerini ihmal ettiğimiz zamanlarda bu denge bozulmaktadır. Bunun neticesinde de diş çürükleri ve dişeti hastalıkları ortaya çıkmaktadır. Bugün sizlerle dişeti hastalıklarına ve hamilelik ile ilişkilerine göz atacağız.

Dişlerimizi yetersiz temizlediğimizde bakteri plağı (içerisinde milyonlarca bakterinin bulunduğu tabaka) dediğimiz püremsi birikintiler, diş çürüklerinin ve dişeti iltihaplarının baş sorumlusu olup, zamanla tükürüğün çökelmesi sonucu diş taşlarını oluştururlar. Diş taşı oluşumu neticesinde düzensizleşen diş yüzeylerine daha fazla bakteri tutunmak için uygun yüzey bulmuş olur. Daha fazla bakteri de daha şiddetli hastalığa doğru bir yolculuğun habercisi olmaktadır.

Dişeti iltihabının ilk belirtisi dişetindeki kanamalardır. Dişetlerinde renk, şekil bozuklukları ve ağız kokusu ile kendini daha da belli eder. Dişeti iltihabının neden olduğu diş kayıpları, çürüklerin neden olduğu diş kayıplarından çok daha fazladır.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki , Sağlıklı dişeti açık pembe renktedir. Dişe ve kemiğe sıkıca yapışmış olup, portakal kabuğuna benzer parlak – pütürlü bir görünümü vardır.

Diş eti hastalığının belirtileri :

  • Diş eti hastalıklarının ilk ve en önemli belirtisi dişeti kanamasıdır. Sağlıklı dişeti kanamaz
  • Diş etlerinde şişmeler, kızarmalar oluyorsa,
  • Diş etlerinde çekilmeler ve açığa çıkan kök yüzeylerinde oluşan hassasiyet oluşuyorsa,
  • Dişeti kenarlarında veya dişler arasında, diş taşlarına bağlı olarak oluşan siyah alanlar görülüyorsa,
  • Diş ile dişeti arasından iltihap geliyorsa,
  • Dişlerde sallanmalar, uzamalar ve dişler arasında açılmalar oluyorsa,
  • Ağızda sürekli bir kötü koku ve kötü tat hissi var ise,

geç kalmadan bir diş hekimine muayene olunması gerekir.

Hamilelik ve Dişeti Hastalıkları

Dişeti hastalıkları en değerli varlıklarımız, bebeklerimizi de etkileyebilmektedir.

Hamilelik sırasında vücudunuz östrojen ve progesteron hormonlarını daha fazla üretir. Bu yüksek hormon düzeyleri diş etleriniz de dahil vücudunuzdaki pek çok dokuyu etkileyebilir. Hormon seviyeniz değiştikçe, diş etleriniz buna güçlü tepkiler gösterebilir ve daha da hassas olabilir. Bunun sonucu olarak diş etleriniz periodontal hastalıklara daha çok maruz kalabilir.

Hatta bazı hamile kadınlarda “hamilelik gingivitis’i” gelişebilir. Bu, dişler fırçalandığında ya da diş ipi kullanıldığında kanayan şiş, kırmızı ve yumuşak diş etleri demektir. Gingivitis, periodontal hastalığın ilk aşamasıdır. Hamilelik gingivitisi ikinci trimesterde görünür ve ikinci trimesterin ortalarında azami düzeye çıkar. Hamile kaldığınızda gingivitis olmuşsanız, hamileliğiniz ilerledikçe bu durumun daha kötüleşmesi muhtemeldir.

Hamileliğimiz, “hamilelik tümörleri” oluşma riskini de getirebilir; bunlar şiş ve iltihaplı diş etlerinde oluşan diş çevresi ve dişler arasında meydana gelen kanserli olmayan büyümelerdir.

Gingivitis ve periodontal hastalıkların ilerlemiş formları bebeğinizin sağlığını da etkileyebilir. Bakteri enfekte olmuş diş etlerinden kan dolaşım sistemine girebilir ve uterusa kadar ilerleyip prostaglandinlerin üretimine neden olur ki bu, prematüre doğuma neden olduğuna inanılan bir kimyasaldır. Bunun sonucu olarak bebeğiniz çok erken ve çok küçük doğabilir.

Hamilelik sırasında kendi sağlığınız ve doğacak bebeğinizin sağlığı için kendinize dikkat etmeniz gereğinin önemini biliyorsunuz. Belki, hamilelik sırasında ağız sağlığının da ne kadar önemli olduğunu bilmiyor olabilirsiniz.

Plakları ve yemek artıklarını her yemekten sonra diş ipi kullanarak, yumuşak kıllı diş fırçası ve florlu diş macunu ile dişlerinizden temizlemelisiniz. Diş macunu mide bulantısına neden oluyorsa dişlerinizi normal su ile fırçalayıp daha sonra anti-plak ya da florlu bir gargara ile çalkalayabilirsiniz.

Hamileliğiniz süresince diş hekiminizle düzenli olarak görüşmenizde fayda vardır. Ağız sağlığınızı dikkatle takip edilir ve gereğine göre dişleriniz temizlenebilir ve evde yaptığınız ağız bakımının etkinliği değerlendirilir. Hamileliğiniz süresince ağız sağlığınızla ilgili herhangi bir sorunuz olursa diş hekiminize başvurunuz. En ideali de hamilelik planlanmadan önce tüm diş ve dişeti problemlerinin çözülmesidir.

Sağlıklı bir ağız, rahat bir hamilelik geçirmenize ve sağlıklı bir bebeğe sahip olmanıza yardımcı olacaktır.

Sağlıklı günler dileriz..